Няма заболяване, което да налага карантина в лагера в Харманли
Секция: Здраве
21 Ноември 2016 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма заболяване, което да налага карантина в лагера в Харманли

/КРОСС/ Разпространените в публичното пространство снимки с екземи по крайниците на някои от бежанците са случаи на пиодермия - кожна болест, която се причинява от лоша лична хигиена. Това съобщи временно изпълняващият длъжността директор на бежанския център в Харманли Димитър Захариев пред БиТиВи.

Два дни паразитолози от ВМА са провеждали скрийнинг прегледи, докладът от проверката обаче още не е готов. "Не е регистрирано нито едно заболяване, което да налага поставяне на лагера под карантина", увери Захариев. Прегледани са 126 души. Tова е едно от основните искания на протестиращите в Харманли, които вчера излязоха за трети път на протест в последния един месец. Директорът заяви, че всеки случай, който откриват на каквото и да е заразно заболяване, става още на първоначалния прием.

Единственият случай на малария е открит именно по този начин в средата на миналата седмица. Болният е престоял в центъра час-два, след което е изпратен в Пловдив с линейката на центъра и с придружаващ социален работник. Според Захариев, когато маларията е открита навреме и е лекувана, няма опасност от зараза. Той да се крие информация, въпреки твърденията, че няколко дни в болницата не са разполагали с медикаменти за лечение на заболяването. "Освен този случай няма други диагнози в центъра", категоричен е директорът.

Днес има среща с РЗИ и на нея ще стане ясно кога в центъра ще влязат специалистите изпратени миналата седмица по заповед на министъра в оставка Петър Москов.
Хората в Харманли обаче продължават да са притеснени от разпространение на зарази от центъра за бежанци.
Според общинския съветник Светлана Николова е крайно време в центъра за влязат специалисти паразитолози и специалисти по тропическа болести.