Ген. Румен Радев: Политическа криза в България няма
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2016 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Румен Радев: Политическа криза в България няма

/КРОСС/ Политическа криза в България няма. Това зави пред журналисти новоизбраният президент на Република България ген. Румен Радев, след официалната церемония по връчването на решението на Централната избирателна комисия за избор на президент и вицепрезидент, предаде Агенция „Фокус". По думите му в момента тече нормална конституционна процедура.

„Няма място за драматизъм. Изходите са два - или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори", коментира той.
На въпрос дали трябва да бъде съставено правителство в рамките на този парламент, ген. Румен Радев заяви ,че сега действащият президентът Росен Плевнелиев трябва да завърши своите консултации. Попитан дали е готов с проект за служебен кабинет, новоизбраният президент заяви: „Един президент трябва да бъде готов на всякакви ситуации и да поема своята отговорност", заяви ген. Румен Радев. „Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по Конституция", коментира ген. Радев.

"Ще инициирам срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна система", коментира още новоизбраният президент на Републиката. Той уточни, че това ще се случи, когато се заговори за предсрочни парламентарни избори. Според ген. Радев, тези срещи трябва да се осъществят между председателя на българския парламент, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство, както и с инициаторите на референдума. Ген. Румен Радев прогнозира, че най-вероятно ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.