Сотир и Пенко Гелеви показват 36 концептуални рисунки за анимационни филми в Сатиричния театър
Секция: КУЛТУРА
21 Ноември 2016 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сотир и Пенко Гелеви показват 36 концептуални рисунки за анимационни филми в Сатиричния театър

/КРОСС/Как се ражда един анимационен или игрален филм - първо в концептуалните рисунки, които дават първоначалното усещане, визуалното начало на филма. В това са убедени двамата братя художници Сотир и Пенко Гелеви, познати като автори на комикси, илюстратори на детски книги и продуценти на анимационни и игрални филми.
Във изложбеното пространство на Сатиричния театър те излагат 36 свои концептуални рисунки за свои анимационни филми. Изложбата е наречена CONCEPTIO, чието първоначално значение е „идея", и е подредена специално за театъра. Художниците са подбрали концептуални рисунки за свои проекти за анимационни филми, реализирани от тяхното студио. Част от тях вече са готови- "Имаго", "Вектор и Лектор", "Противогаз" и "Зоотроп" /прожекцията на Зоотроп е в рамките на Киномания на 29 номври от 18.30 часа в кино „Люмиер"/. Тук има и рисунки за техни бъдещи проекти, които чакат своята реализация - "Виола", "Призрак" и "Тримата братя и златната ябълка".


„След като сценарият на един филм (анимационен или игрален) е завършен, изниква необходимост участниците в проекта да усетят атмосферата, настроението, тоналността и пространството на бъдещия филм. Тогава идва редът на художниците, които със своето въображение допълват и развиват думите на сценариста и ги визуализират, правейки ги видими за хората от екипа и бъдещите продуценти." - казва Сотир Гелев. Според него, концептуалните рисунки не са точно сценография или проекти на костюми, въпреки че тези елементи присъстват в тях.


„Много често крайният резултат доста се отдалечава от тях, но те помагат да се изгради окончателната визия за филма. Понякога така го тласват в неочаквана посока, че се налагат промени в сценария и дори в режисурата." - допълва още художникът.

CONCEPTIO се открива на 21-ви ноември от 18 часа в горното фоайе на Сатиричния театър и ще остане тук до края на януари. В дните със спектакли изложбеното пространство на театъра се посещава между 350 и 500 зрители.