Тръмп възнамерява да изтегли САЩ от Транстихоокеанско партньорство
Секция: СВЯТ
22 Ноември 2016 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп възнамерява да изтегли САЩ от Транстихоокеанско партньорство

/КРОСС/ Избраният за президент на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че още в първия ден от управлението си ще изтегли Съединените щати от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, подписан от 12 страни в района без Китай, предаде CNN. Тръмп подчерта, че намеренията му са да поставя "Америка на първо място", за да възстанови законността и работните места. В кратък видеозапис, в който очертава програмата си за първите сто дни, Доналд Тръмп каза: По отношение на търговията ще издам уведомление за оттегляне от договора за Транстихоокеанско партньорство.

Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна. Вместо него, ще преговаряме за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя. В енергетиката ще прекратя ограниченията над производството, включително на шистов газ, петрол и въглища, което води до разкриване на милиони високо платени работни места. Това е, което искаме, и това е, което сме очаквали.

Тръмп заяви също, че от 20 януари, когато ще встъпи в длъжност, ще отмени редица държавни регулации, ще нареди на Министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми, а Министерството на отбраната ще изготви план за борба с кибератаки. СиЕнЕн коментира, че изложените цели са лесно постижими, тъй като не се нуждаят от подкрепата на Когреса. На Тръмп му предстои обаче да спази своите най-значими обещания, които задължително минават през контролираните от републиканците две камари на Конгреса. Това са стената на границата с Мексико, спиране на мигрантите мюсюлмани и отмяна на закона за здравните осигуровки, известен като „Обамакеър".