По 5140 лева от всеки българин прибира хазната догодина
Секция: ИКОНОМИКА
23 Ноември 2016 09:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По 5140 лева от всеки българин прибира хазната догодина

/КРОСС/ Догодина всеки българин трябва да извади 5140 лева от джоба си, за да подсигури разходите на държавата, предвидени в бюджет 2017. Това изчислиха от Института за пазарна икономика.
ИПИ представи вече традиционната разбивка за задълженията на данъкоплатците към хазната. Сметките на икономистите се основават на разчетите на правителството в оставка, заложени в проектобюджета, пише „Сега".

Оказва се, че през 2017 г. трябва да заработим и внесем по 303 лева за издръжка на чиновниците и по 583 лева за армия и полиция. Още по 468 лева ще платим за образование, а по 591 лева, за да работи здравната система. Както и предни години, най-голямото бреме са социалните разходи - за да има пари за пенсии, помощи и обезщетения, на всеки данъкоплатец се пада да внесе средно по 1723 лева.

Не са малко и парите, които всеки от нас трябва да плати заради заемите, с които се е нагърбила държавата. Само лихвите по стари дългове ни костват по 116 лева. Това е повече от лептата ни за култура и спорт догодина - 87 лева на калпак.
Заради борчовете, теглени от различни правителства досега, на българския данъкоплатец се падат по 3341 лева държавен дълг, показват изчисленията на ИПИ.

Екипът на ИПИ заедно с фондация "Фридрих Науман" е разработил нов сайт - kolkodavam.bg - с данъчен калкулатор, с помощта на който всеки може да провери колко пари му иззема хазната под формата на данъци, акцизи и осигуровки. На практика половината от годишния ни доход отива за плащане на различни задължения към държавата, коментира Петър Ганев от ИПИ.

45% от парите, които изкарваме, отиват за основни плащания към бюджета, а ако добавим различните имуществени и други общински данъци и такси, бремето на данъкоплатеца отива към 50%, поясни Ганев. Той изтъкна, че има значение как човек живее и за какво харчи. Пушачите например плащат акцизи и за тях бремето е по-голямо в сравнение с непушачите.