Празник на виното и хляба организират във Флората в Бургас в събота
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Ноември 2016 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празник на виното и хляба организират във Флората в Бургас в събота

/КРОСС/ Винарни изби, магазини за вина и производители на домашно вино от страната ще участват в Празника на виното и хляба, чийто домакин ще бъде Експозиционен център "Флора" в събота.

Любителите на ароматната напитка ще бъдат зарадвани на изложението - дегустация, където всеки посетител може да пробва без ограничение десетки български вина. Ценителите ще открият качествени вина с уникален вкус и аромат от различни региони в България - каберне фран, мерло, совиньон блан, шардоне, траминер, пино ноар, мискет, ризлинг, вино от арония и др.

България е наследница на земи, имащи едни от най-старите традиции във винопроизводството в света, а виното се е превърнало в един от символите на страната ни. В християнството хлябът и виното са материалните символи на Христос. Свързването на виното и хляба има библейски и религиозен смисъл. Традиционни християнски символи, те са задължителна част от църковните ритуали и фолклорните обичаи. А когато виното и хлябът участват заедно, вкусовите резултати са интересни, не толкова познати и могат да се експериментират различни съчетания.
В неделния ден читалищни колективи освен с фолклорна програма ще се представят с хлябове, питки, гевреци, тестени изделия, млади и отлежали домашни вина.
Празникът ще продължи през целия ден и ще бъде съпътстван от изложба-базар на домашно приготвени тестени изделия от различни видове бели и пълнозърнести брашна от пшеница, ръж, лимец, елда, просо, царевица. Ще бъдат представени обредни хлябове, които се месят за различните празници от народния календар - Великден, Боговица за Коледа, обредни пити за сватба, за Архангелов ден, за Трифон Зарезан, за Гергьовден и много други семейни празници.
Празникът е съпътстван от фермерски пазар за чисти храни и продукти.
Събитието се организира от СНЦ Общности Опознаване Култура със съдействието на РЕКИЦ "Читалища" - Бургас и Съботен фермерски пазар "Славейковото пазарче" в Бургас.