Атанас Зафиров: Действията на министъра на отбраната Ненчев са в ущърб на военните ни сили
Секция: ПОЛИТИКА
24 Ноември 2016 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Зафиров: Действията на министъра на отбраната Ненчев са в ущърб на военните ни сили

/КРОСС/ Нужно е да се понесе съответната отговорност„Действията на министъра на отбраната Ненчев са в ущърб на военните ни сили и затова е нужно да се понесе съответната отговорност". Това заяви народният представител от БСП - лява ългария Атанас Зафиров по БНТ. Той бе категоричен, че министърът дължи обяснение защо е скрил договорите за МИГ-овете. Според Атанас Зафиров най-важното е какви са последствията от това. „Последствията са, че пада нивото на подготовка на летците ни", коментира народният представител.

Три месеца след като бившият шеф на ВВС и новоизбран президент Румен Радев напусна армията заради катастрофалната политика на правителството към военновъздушните сили, прокуратурата се задейства и повдигна обвинения за това срещу военния министър Николай Ненчев. В сряда министърът в оставка беше обвинен, че е довел до колапс ВВС, като е скрил договори за ремонт на двигателите на МиГ-29, подписани с руската компания "РСК МиГ".

възможност да направят дори минималния брой летателни часове, което е престъпление по служба. "От това деяние са настъпили значителни вредни последици за армията - спаднал е през 2015 г. нальотът на пилотите от ВВС на 33 ч. за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing, и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци", твърдят от прокуратурата.