Представят "Златна книга. Икони от България ІХ-ХІХ в."
Секция: Православие
24 Ноември 2016 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Представят "Златна книга. Икони от България ІХ-ХІХ в."

/КРОСС/ Националната галерия и Музеят за християнско изкуство представят "Златна книга. Икони от България ІХ-ХІХ в.".

Книгата ще бъде представена от акад. Васил Гюзелев от 19.00 часа днес в Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски". Хор „Средец" ще изпълни църковни песнопения.

Автор на книгата на издателство "Методиеви книги" е доц. д-р Ралица Русева, научен рецензент е чл. кор. на БАН проф. Елка Бакалова. Фотографиите в изданието са на Николай Трейман.

Събитието е в навечерието на празника на Св. Климент Охридски и е част от честванията, посветени на 1100 години от неговото Успение. 

В книгата с включени 100 икони, основна част от които са в експозицията на Музея за християнско изкуство. Останалите, сред които известната керамична икона на св. Теодор от Преслав, Погановската икона, мозаечната икона на св. Богородица Одигитрия, могат да бъдат видяни в НАИМ при БАН, НИМ и други музеи. Чрез представените икони се проследява цялостното развитието на църковната живопис в България от ІХ до ХІХ в. Някои от тях са непознати дори за специалистите, други се публикуват за първи път в техния автентичен вид и с уточнено авторство, произход и датиране след дългогодишна реставрация в лабораториите на НГ, НИМ и НАИМ. Изданието се отличава с изключително полиграфско качество, като е използван иновативен метод на печат. Книгата има много научни приноси. Предназначена е както за професионалисти, така и за широк кръг читатели, любители на църковното изкуство и библиофили.