Дебитни карти развиват финансовата култура на децата
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2016 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дебитни карти развиват финансовата култура на децата

/КРОСС/ Кой е най-добрият начин да научим децата как да управляват парите си? Чрез собствения им опит, разбира се.

След детайлно проучване на нарастващата нужда от създаване на финансова култура в детска възраст, Fibank (Първа инвестиционна банка) вече предлага нови дебитни карти, специално разработени за деца и тийнейджъри от 7 до 18 години. Целта на картите е да подпомогне финансовото им образование - да се научат да наблюдават бюджета си, направените разходи и как да спестяват. Колкото по-рано децата свикнат да управляват джобните си пари и да носят отговорност за тях, толкова по-успешни ще бъдат след това в живота.


Именно за тази цел, дебитните карти на Fibank са създадени с възможно най-нисък риск и най-висока степен на контрол от страна на родителите - всяка карта има лимит, съобразен с личните нужди на подрастващите и семейния бюджет. Картите са освободени от такси за издаване, поддръжка, теглене на банкомат и плащане на ПОС-терминал и не могат да се използват за плащания в интернет. Родителите могат да следят направените разходи от децата си, като изберат да получават e-mail известия или използват системата за електронно банкиране „Моята Fibank". По този начин те имат пълен отчет къде и за какво детето харчи парите си.


Дебитните карти за деца и тийнейджъри се издават в две възрастови категории:
- деца от 7 до 14 години - Debit MasterCard PayPass Kids;
- деца от 14 до 18 години - Debit MasterCard PayPass Teen.


Атрактивните дизайни на картите също са създадени от деца след проведен конкурс и оценка от компетентно жури. Всеки клиент има възможност да избере между 3 варианта на дизайн, които са направени специално за всяка възраст.
Първите отзиви сред родителите са изключително положителни. Според резултатите от фокусните групи, те най-високо ценят сигурността на картата, възможността да определят лимитите и да наблюдават къде и кога е направено всяко теглене от ПОС-терминал или плащане.

Допълнителна информация за дебитните карти за деца и тийнейджъри, издавани от Fibank, можете да получите във всеки клон на банката, на тел. *2265 или чрез сайта на банката: http://www.fibank.bg/bg/debitni-karti-za-detsa-i-tiyneydjari/page/4203#nasheto-predlojenie