Мартин Шулц изрази желание да обсъди въпросите за мигрантите и Русия с Румен Радев
Секция: ПОЛИТИКА
26 Ноември 2016 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мартин Шулц изрази желание да обсъди въпросите за мигрантите и Русия с Румен Радев

/КРОСС/ „Европейският съюз подкрепя България в защитата на европейската граница. Стриктният контрол на границите е нещо нормално. Ако външната граница се защитава ефективно, няма как България да се превърне в буферна зона". Това заяви отиващият си председател на Европейския парламент Мартин Шулц. Той изрази желание да обсъди с новоизбрания президент Румен Радев позицията му спрямо мигрантите и отношенията с Русия.
Става дума за изказванията на държавния глава за лимит на бежанци, за по-твърд подход срещу нелегалното пресичане на границата и че няма да позволи България да се превърне в "буферна зона на Европа", предаде БНР.
Коментирайки позицията по отношение на Русия Шулц заяви, че Москва е направила конструктивни стъпки, но отмяната на санкциите ще зависи от пълното изпълнение на мирното споразумение от Минск. „Ако имам възможност, ще обсъдя това с новоизбрания български президент", добави той.

Мартин Шулц взе отношение и по въпроса за следващия български еврокомисар. „Не се съмнявам, че следващото българско правителство ще ни предложи висококвалифициран мъж или жена. Твърде рано е да коментирам този въпрос, тъй като кандидат не е обявен", добави той. Румен Радев спечели президентските избори на 13 ноември, побеждавайки с огромна преднина своя съперник. Той ще положи клетка като държавен глава през януари 2017 г.