Проф. Анна Кръстева: Съревнованието между Меркел и Шулц за премиерското кресло ще е изключително интересно
Секция: СВЯТ
26 Ноември 2016 14:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Анна Кръстева: Съревнованието между Меркел и Шулц за премиерското кресло ще е изключително интересно

/КРОСС/ "Съревнование между Ангела Меркел и Мартин Шулц за премиерското кресло ще бъде изключително интересно в европейски контекст". Това коментира за агенция Кросс политологът и преподавател по политически науки проф. Анна Кръстева. „Бих направила няколко интересни паралела. Винаги сравняваме Германия с Франция, двата основни стълба на европейската интеграция. При вероятното изправяне на Меркел и Шулц, битката ще бъде между двама проевропейски кандидати. Абсолютно различна е ситуацията във Франция, където вероятно на втория ще отиде един десен кандидат, може би Фийон, чакаме още финала на предварителните избори, и вероятно Марин Льо Пен, лидерката на крайната десница. С други думи, във Франция ще имаме един умерено проевропейски лидер спрямо един екстремистки антиевропейски лидер. Ситуацията в двете страни е много различна. Каквото и да се случи в Германия, проевропейската ориентация ще остане, континуитета ще бъде осигурен, независимо дали водачеството ще бъде на Меркел, или на Шулц", каза тя.

Според проф. Кръстева това е добра новина за ЕС все още стоят тревогите за това какво ще стане след Brexit-а. „Много въпросителни ще стоят пред съюза, ако се разпука самото ядро на евроинтеграцията", поясни тя.
„Това, което ще оценяват избирателите у Меркел са две качества. Дали след приема на толкова много мигранти е разгърнала правилна политика на интеграция и второ - способността за адаптиране и промяна на основните й приоритети. Дали освен устойчивост има и гъвкавост, дали освен реакция на ситуацията има стратегическо мислене, което да задава позитивни хоризонти", обясни проф. Кръстева.