Сърбия няма да признае Косово и няма да се скара с Русия в замяна на членство в ЕС
Секция: Русия
29 Ноември 2016 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сърбия няма да признае Косово и няма да се скара с Русия в замяна на членство в ЕС

/КРОСС/ "Сърбия желае да стане член на ЕС, но съществуват две условия, които тя не може да изпълни - да признае независимостта на Косово и да се скара със страните, с които се кара ЕС, преди всичко с Русия". Това заявява сръбският президент Томислав Николич в интервю за телевизия "Al Jazeera", цитирано от "Фокус".

"Преди 16 години Сърбия пое по пътя към членство в ЕС, макар че живее в единство и с Изтока, и със Запада"- твърди Николич.

Обяснявайки отношенията с Изтока сръбският президент смята, че страната му е свързана с Русия със силни исторически, религиозни и езикови връзки.
Сръбският държавен глава твърди, че Сърбия няма намерение повече да воюва и ако "НАТО действително е отбранителен съюз, Сърбия няма защо да членува в него, тъй като никой няма да я нападне".

Николич припомня, че "през 1999 г. Сърбия е била нападната от НАТО без причина, което дало отражение не само върху икономиката на страната, но и върху отношението на сръбското общество към пакта".
На въпрос на телевизията за износа на оръжие от балканските страни за конфликтните зони в Близкия Изток, сръбският президент отговаря, че "Сърбия произвежда лекострелково оръжие, износът на което се намира под контрола на ООН".