Борисов уреди 100 чиновници на работа в Брюксел
Секция: ПОЛИТИКА
30 Ноември 2016 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов уреди 100 чиновници на работа в Брюксел

/КРОСС/Повече от 100 души от държавната администрация заминават от началото на следващата година в Постоянното представителство на България в Брюксел. Това става ясно от решение на Министерски съвет, което е взето неприсъствено на 28 ноември. Решението не е мотивирано, но вероятно допълнителната бройка в представителството ни в Брюксел е свързано с предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

С решението на правителството администрацията в Брюксел набъбва точно със 104 души, 100 от които представляват "допълнителни временни бройки". Техният престой в Белгия ще бъде от началото на следващата година до 30 септември 2018 г.

Най-голям брой на допълнително командированите е от страна на Външно министерство - 36 души, от които 14 са дипломатически служители, а 22 са административни и технически служители, в това число секретар-координатори. Впечатление прави, че въпреки очертаващата се бежанска криза, в графата "Миграция и убежище" Държавната агенция за бежанците ще прати само един служител. Допълнителен представител в Брюксел ще имат и от ДАНС.

Квотите на командированите на останалите ведомства са: 2 от администрацията на МС, 6 от МВР, от които двама души администрация, Министерство на финансите и Агенция "Митници" - 5 души, социалното министерство - двама души, Министерството на отбраната - 1 бр., Министерството на правосъдието - 4, Министерството на здравеопазването - 1 бр., Министерството на образованието и науката - 2, Министерството на културата - 2, екоминистерството - 4 души, земеделското министерство - 6 души, министерство на транспорта - 7 души, министерство на икономиката - 6 души, министерство на енергетиката - 2, спортното министерство и Патентното ведомство - по 1 човек.

Четирима души допълнително отиват като дипломатически служители и с тях общият брой на новите бройки става 104. Общата численост на командированите в Брюксел от 114 до този момент, сега вече ще бъде 218 души.

Тези служители ще получават освен редовните си заплати, но и "допълнителни възнаграждения" и командировъчни при задграничен мандат, като средствата ще са за сметка на съответните министерства и ведомства. Парите за издръжката, оборудването, поддържането и използването на сградата на Постоянното представителство също идват от бюджетите на съответните министерства.