Над 2500 жени у нас са донори на семейства с репродуктивни проблеми
Секция: Здраве
02 Декември 2016 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 2500 жени у нас са донори на семейства с репродуктивни проблеми

/КРОСС/ За четвърта поредна година по покана на МБАЛ "Надежда", фондация "Майки за донорството" и едноименната клиника провеждат "Дни на донорството".

"Това са единствените дни през цялата година, когато на едно място могат да се видят рецепиенти - семейства, които се нуждаят от донорска яйцеклетка или донорски сперматозоид, и самите донори. Разбира се, никой от тях не знае кой е неговият донор, но усещането е страхотно, защото някои от семействата вече имат дечица, други са в напреднала бременност, трети са в ранна, а за съжаление някои все още чаката своя донор и своя шанс", разказа пред Bulgaria ON AIR Мариела Куртева, председател на фондацията.

По думите ѝ донорите, желаещи да помогнат на семействата в нужда, се увеличават. Към момента броят на жените донори е над 2500, като условието за тях е да са до 35 години и да имат поне едно родено дете.

Програмата на инициативата е разнообразна, в МБАЛ "Надежда" ще се водят дискусии по темата и всеки е добре дошъл да получи информация за донорството, прикани Куртева.

"Има две категории семейства - едните са много млади, които никога не са вървяли по пътя на ин витрото и вече са за донорска яйцеклетка. Другите са някъде около 37-40-годишни, които са вървяли по пътя на ин витрото, правили са опити, но не са успяли", добави тя.