Недоволството на учените от БАН ескалира
Секция: Наука
02 Декември 2016 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Недоволството на учените от БАН ескалира

/КРОСС/ Науката трябва да е приоритет в страната. Доцентите от Българската научна академия (БАН) взимат около 620 лв., професори около 713 лв., а асистенти и главни асистенти - около 500 лв.

Това посочи в интервю за Bulgaria ON AIR директорът на Института за ядрени изследвания и енергетика доц.д-р Димитър Тонев по повод искането на учените за по-достойно заплащане на техния труд.

По думите му тези пари са нужни на Академията, най-малко за да изпълни законовото изискване за заплатите на учените.

"Надявам се да се намери процедура тези 10 млн. да дойдат в Академията. Не е добър сигнал за учените, че мнението на парламента се сменя на 4 часа. Изискванията са за нормални заплати. Нужни са средства и за апаратура. Академията не разчита само и единствено на бюджета, но са ни необходими значително повече средства за заплати", уточни д-р Тонев и допълни, че ако се стигне до протести, целта им ще е да се докаже, че БАН е една от най-важните институции в страната.

Председателят на БАН, чийто мандат изтича, акад. Стефан Воденичаров, оцени изказването на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, че учените просят, като обидa.

"Финансиране продължава да няма и обяснението е, че тези учени просят пари, защото не могат да спечелят европейски проекти. Ако някой ви каже, че наука се прави с европейски пари,това е лъжа. Това е само глазурата на тортата, основната част идва финансирана от държавата", поясни акад. Воденичаров.

По думите му някой сектори в БАН получават високо европейско финансиране, но това не се отнася за всички спектъри и подчерта, че се създава се настроение, че всичко пред българската наука е уредено и наредено.

Акад. Воденичаров, чийто последен работен ден като председател на БАН е днес*, каза още, че с предвидения бюджет голяма част от учените ще са на ръба на минималната заплата, след като тя бъде увеличена в началото на 2017 г.

"В този момент протести няма да имат добър резултат. Учените имат друг начин да покажат своето поведение чрез резултати", каза още академикът.

Той е категоричен, че реформи без финансова подкрепа не могат да станат.

"Има голям научен потенциал. Всеки един учен е експерт, но ако продължават управляващите да не обръщат внимание на бъдещето на страната и на нуждата от експерти, нещата няма да бъдат много положителни. Ние губим информационна банка от хора, които излизат от активния живот. Трябва това да спре и да им се даде шанс", заключи акад. Стефан Воденичаров.