"Лукойл Русия" посочи, че сделката с ОПЕК трябва да бъде подкрепена от всички руски компании
Секция: Русия
02 Декември 2016 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Лукойл Русия" посочи, че сделката с ОПЕК трябва да бъде подкрепена от всички руски компании

/КРОСС/ Втората по големина петролна компания в Русия - "Лукойл" заяви в петък, че руската част от споразумението с ОПЕК за намаляване на производството трябва да бъде подкрепена от всички компании в страната.

Това решение би трябвало да бъде подкрепено от всички руски петролни компании, заяви вицепрезидентът на "Лукойл" Леонид Федун на конференция в Москва, цитиран от БНР. 

В същото време голямата петролна компания повиши своите прогнози за руското петролопроизводство през 2017-а и през 2018-а година до 555 млн. тона годишно спрямо 544 млн. тона за настоящата година. Според "Лукойл" производството ще намалее слабо до 554 млн. тона през 2019-а и до 551 млн. тона през 2020-а година.

Не е ясно дали представените нови прогнози включват постигнатото по-рано през седмицата споразумение между основните износителки на петрол в световен план за намаляване на добивите през следващата година. В сряда (30-и ноември) Русия обеща като част от сделката на ОПЕК да намали постепенно своето производство с до 300 хиляди барела на ден през първата половина на следващата година.

Междувременно Русия обяви, че нейното производство на ценната суровина се е повишило леко през ноември до 11,21 млн. барела на ден, достигайки нов постсъветски връх.

Прогнозите на "Лукойл" за повишение на руското производство през 2017-а и през 2018-а година, както и информацията, че петролните добиви в страната са нараснали през ноември до нов постсъветски връх, парират част от инвеститорския ентусиазъм, който беше в резултат на сделката на ОПЕК за намаляване на добивите, тъй като се поставя под съмнение прилагането на това споразумение.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2017-а година се понижават с 0,86% към 50,62 долара за барел, след като в рамките на предходните 48 часа поскъпнаха с близо 7 долара до 51,80 долара - най-високо ниво от втората половина на октомври. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през февруари 2017-а се понижават с 0,90% към 53,50 долара за барел, отстъпвайки от вчерашен връх около 54,50 нивото - най-високо ниво от края на август насам.

Въпреки днешното предпазливо понижение, петролните цени поскъпват през настоящата седмица с цели около 12% благодарение на решението на ОПЕК да намали от началото на следващата година своето производство с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела.