Отиващото си правителство готви провокация срещу Румен Радев
Секция: ПОЛИТИКА
02 Декември 2016 20:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отиващото си правителство готви провокация срещу Румен Радев

/КРОСС/ "Стана ясно, че през следващата седмица ще бъде свикан Съвет по отбраната. Разбирам желанието на министъра в оставка да реши много бързо въпроса с началника на отбраната, припомням обаче, че имахме апел към отиващото си правителство да спре всякакви разпоредителни сделки и назначения. Ако изберат нов началник на отбраната, това ще бъде директна провокация срещу новоизбрания президент". Това каза по БНТ говорителят на ПГ на "БСП лява България" Жельо Бойчев.
Разбрахме, че е пуснат и търг за 1,2 млрд. лв. за покупка за лекарства. Всяко нещо си има граници, заяви Бойчев. С поголовна сила се изнася и документация от министерствата. Остава впечатление за безвластие и задкулисни пазарлъци, които вървят в момента, добави той.
Според него новоизбраният президент Румен Радев правилно не е взел участие в проведения във вторник Консултативен съвет за национална сигурност. На Радев му беше отредена ролята с огромната подкрепа, която получи на президентските избори, да легитимира политическите пазарлъци. В Конституцията ясно са разписани правомощията на институциите и няма нищо страшно да се смени една власт с друга. ГЕРБ сами предизвикаха тази политическа криза, а сега се правят на много загрижени, подчерта говорителят на ПГ на БСП лява България.
Той бе категоричен, че социалистите ще върнат мандата за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Бойчев посочи, че в БСП приемат резултатите от референдума, но подчерта, че хората не биват да лъгани, че исканите промени в избирателната система могат да бъдат направени бързо.
Промяната на изборното законодателство е нещо много сложно, а в случая говорим за смяна на изборната система. Всеки, който твърди, че това може да стане бързо, лъже. Нашата парламентарна група е на мнение, че това трябва да стане след широка обществена дискусия и да се търси съгласие, защото само тогава има ефект от прилагането на новите избирателни правила, заяви Жельо Бойчев.