Днес е Международният ден на хората с увреждания
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2016 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес е Международният ден на хората с увреждания

/КРОСС/През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. На този ден в цял свят се организират събития, които да напомнят, че е необходима ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания.

В световен мащаб над 1 млрд. души, или около 15% от населението, имат някаква форма на увреждане. В България по данни на НСИ с призната трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане са около 500 000 души, от които 10 000 са деца.

За повода община Елин Пелин, Национална асоциация на хората с придобити увреждания и ЛК „София Витоша" организират концерт под надслов „Заедно за бъдещето, което искаме". Той ще се проведе от 12.00 часа в спортна зала „инж. Янко Янков" и в него специално участие ще вземе Валя Балканска, съобщава БТВ.

Идеята на организаторите е да се обърне внимание на местната общественост към проблемите на хората с увреждания и да стимулират отношение на толерантност, съпричастност и приемане.