Цунамито ГЕРБ помете и началника на отбраната
Секция: Анализи
03 Декември 2016 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цунамито ГЕРБ помете и началника на отбраната

/КРОСС/Доживяхме и до това - началникът на отбраната да си подаде оставка. По никое време. Заразен от вируса на бягството от отговорност и власт. Подсказан (а и налаган като модел на поведение) лично от Б.Б. Министър-председателят в оставка. Казано другояче: премиерът - камикадзе.

След по-малко от година престой на върха на военната пирамида, трудно можем да си спомним името, а и присъствието му. На този началник на отбраната, де.

Веднага обаче възникват резонни въпросителни. Дори и на ниво лаици. Каквото всичките ние сме. Или все още може и да не сме, но упорито ни тласкат натам.

Поводът - той (съвсем скоро произведеният четири звезден генерал), някак си нямало как да приеме „диктата" (върховенството) на новоизбрания президент и бивш негов подчинен. Звучи трогателно, нравоучително и умопомрачително. Следват сълзи и сополи - на поразия.

Само че има една малка подробност. Защо г-н генералът не изчака новият президент да встъпи в длъжност и лично на него да връчи оставката си. Щеше да бъде и по-достойно, и по-разбираемо, и по-елегантно. А и по-оправдано от чисто човешка гледна точка. Както се казва - щеше да хване дикиш. Щяха да се погледнат очи в очи. Насаме.

Защо в крайна сметка го натиснаха да избърза с месец и половина? Ясно е, че това не е негово лично решение. Причината е проста и очевидна - заместникът му да бъде определен и назначен от отиващия си президент. И по воля на кръговете, които стоят зад него. За да се инсталира нова бомба със закъснител на върха на военната пирамида. С една едничка цел - да се сюрпризира (а и матира) новият върховен главнокомандващ.

А каква пък е личната далавера? На каква избираема позиция скача провалилият се началник на отбраната? И в каква избирателна система?

Ако е пропорционална - със сигурност е вътре. Ако е мажоритарна - още повече. Но със сигурност няма да го оставят да пасе патките покрай аеродрума .

Предстои да видим - ще бъде силно показателно.

За еврокомисар - надали става, но нов депутат на ГЕРБ от военното крило, най-вероятно - да. Още повече - за да навакса за провала на Цецка плюс нейното вице. И във формат несбъднат кандидат вицепрезидент; и като о.з. морски офицер - вицеадмирал.

Сега на хоризонта на ГЕРБ се задава нов и вече „пълнозвезден" генерал. Не е менте, нито вице, а още по-малко пожарникарско-полицейски генерал.

Да ни е честито; отсега сме с повдигнато самочувствие. Като е генерал, поне да е от сой - истински и армейски...


Автор: Георги Димов