Бъчварова: Вървим към предсрочни избори
Секция: ПОЛИТИКА
04 Декември 2016 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бъчварова: Вървим към предсрочни избори

/КРОСС/След предсрочните парламентарни избори ГЕРБ не може да бъде в управляваща коалиция нито с БСП, нито с ДПС. Това се разбра от думите на вицепремиера по коалиционна политика и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчаварова пред bTV.

Причината за невъзможността да се управялава в коалиция с БСП са някои виждания на социалистите, сред които и тези за бежанците. От левицата настояват да се отмени взетото от кабинета "Борисов 2" решение за евентуално трайно заселване на мигранти в общините с демографски проблеми у нас. Невъзможността да се управява с ДПС е обявявана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бъчварова повтори тезата на Борисов, че ГЕРБ ще участва в правителство, само ако е първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори. По думите й няма как да има кабинет в рамките на този парламент.

Според нея не е редно най-голямата партия да подкрепи правителство на по-малка не заради суетата на политиците, а заради избирателите й, които може и да не са съгласни. Не можело да има и кабинет с "министри под наем".

"Стабилно правителство може да има, когато има стабилно мнозинство. Фактът, че отиваме на избори, е тежко решение, но ние не се страхуваме от това. В следващия парламент политическото представителство ще е по-добро от това, което имаме в момента", категорична е Бъчварова.