1,2 млрд. лв. бюджет на Столична община за 2017-а
Секция: ИКОНОМИКА
04 Декември 2016 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1,2 млрд. лв. бюджет на Столична община за 2017-а

/КРОСС/Около 1,2 млрд. лв. е макрорамката на бюджета на Столична община за 2017 година. Сумата е по-голяма от тази за 2016-а. Това заяви в интервю за БНТ заместник-кметът с ресор "Финанси и стопанска дейност" в Столична община Дончо Барбалов. Очакванията на Барбалов са бюджетът да бъде приет след обществено обсъждане.

Той изтъкна, че общината ще разполага с повече привлечени евросредства, а също така очаква и по-добри приходи, събирани от данъци. Дончо Барбалов заяви, че данъците в София не са променяни от 2009 г. и единствената промяна е в таксите, които са свързани с предоставяне на някои услуги.

"Така че ние не очакваме никаква промяна през 2017 г. Единственото ново, което се въвежда през 2017 г. с решение на Народното събрание, беше данък за таксиметровите превозвачи", коментира още Барбалов. Такса смет остава на това ниво и през настоящата година.

По думите на зам.-кмета план сметката, която е предложена на обсъждане в Столичния общински съвет за следващата година, е в размер на 172 млн. лева. Тя е разделена на три групи - за сметосъбиране 60 млн.лв., 66 млн. лв. за почистване на града и останалите пари са за депониране на отпадъци.

Дончо Барбалов заяви, че през 2017 г. продължава изпълнението на приоритетните за общината проекти, свързани с метрото, доставката на нови трамваи по проект "Транспорт" - ІІ-ра фаза, ремонтът на трамвайната линия по бул. "Цар Борис" и ремонтът и реконструкцията на бул. "Дондуков".

Барбалов обеща, че през следващата година ще се увеличи кратността на измиване на улиците.

Той изтъкна, че се работи усилено и за реализацията на инициативата София - европейска столица на спорта. За тази година общината е отпуснала 400 хиляди лева за тази дейност, а през 2018 г. се очаква финансирането да достигне 800 хил. лева. Вече има изградени 29 стрийт фитнеса, ремонтират се физкултурни салони и се предприемат стъпки за стимулиране на масовия спорт, защото всички трябва да спортуваме повече, обясни Дончо Барбалов.