Бойко Ноев: Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница
Секция: ПОЛИТИКА
04 Декември 2016 14:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Ноев: Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница

/КРОСС/Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница, затова трябва да се вземат много драматични мерки. Обединена Европа вече защитава границите на Сърбия, а не границите на България. Тази позиция мотивира пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат.

„Не трябва да продължаваме защитата на европейската граница по този начин. В противен случай потокът ще продължи да се увеличава. На месец той се увеличава с около 1 000 души, поради това че откъм Сърбия и Румъния границата е практически затворена", заяви той.

Всички проблеми на националната сигурност се струпват върху МВР. Мисленето, че МВР е институцията, която ще опази всичко, доведе до недостатъчно ангажиране на армията, а МВР се превърна в мастодонт, смята Бойко Ноев.

Границите на Европа, границите на тези два свята се размиват, в частност минават невидимо засега по границите ни с Турция. Там е големият разлом. Границата на България с Турция е не просто граница срещу бежанци, а граница между Европа и Не Европа и върху нея ще се фокусират много силни противоречия имного мощни процеси.

Това не е игра. Ходенето при Ердоган на крака и молбите на Борисов не е нещо, което ще ни помогне. Тази граница ние сами не можем да опазим. Тази граница вече е напукана, затова Европа прави границата си по границата на България и Сърбия. Ние се тупаме по гърдите и си правим фотосесии по една ограда и твърдим, че има граница, а такава няма. Европа вече знае, че такава граница е трудно удържима. Това е критичното.

Въпросът за опазването на българската граница се възприема от някои политици като джипове и камери. Въпросът надхвърля техническите средства. Не джиповете ще ни опазят, а политиките, в които трябва да въвлечем нашите европейски съюзници и партньори.

Генерал Константин Попов носи солидарно с политиците на деня солидарност за разрухата на българската армия, коментира Ноев по повод оттеглянето на началника на отбраната:

Българската армия се топи и на практика не може да изпълнява своите конституционни задължение. Генерал Попов реши ритуално да попаде своята оставка на базата на свои лични отношения с избрания президент Румен Радев, с когото са имали обща кариера във Военновъздушните сили. Аз го познавам - той е достоен човек, но с този ход според мен той направи грешка.

В Бюджет 2017 няма предвиден нито един лев целево за охрана на границата, алармира още бившият военен министър. Той изрази надежда новоизбраният президент като професионален военен да обърне внимание на всички тези въпроси.