Сборникът с великопостни проповеди „Тайната на покаянието" излезе на български език
Секция: Православие
05 Декември 2016 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сборникът с великопостни проповеди „Тайната на покаянието" излезе на български език

/КРОСС/ Сборникът с великопостни проповеди „Тайната на покаянието" на Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил излезе на български език. Книгата се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Кирил, съобщават от Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софиски митрополит Неофит представянето на изданието ще се състои на 6 декември от 17 ч. в храм „Св. София". Програмата на вечерта включва и изпълнения на хора при храма-подворие „Св. Николай" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, който в този ден отбелязва своя храмов празник.

Настоящата книга „Тайната на покаянието" съдържа 113 проповеди, произнесени през първата седмица на Великия пост - от Неделя на всеопрощението до Тодорова събота, 21 проповеди, произнесени през други седмици на Великия пост - от Неделя Православна до Неделя пета на Великия пост и 26 проповеди, произнесени през Страстната седмица или общо: 160 проповеди, произнесени от 2001 до 2011 година.

В проповедите се разглеждат темите за добродетелите, които свети Ефрем Сирин в своята великопостна молитва измолва от Бога да му помогне да придобие, и за пороците, от които да го предпази. Засягат се още въпросите за поста и молитвата, за прошката, за греха и покаянието, за послушанието към Бога, за любовта към ближните и враговете, за милосърдието, за кръстоносенето, за Божия съд и други.