Александър ван дер Белен е новият президент на Австрия
Секция: СВЯТ
05 Декември 2016 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър ван дер Белен е новият президент на Австрия

/КРОСС/ Независимият кандидат Александър ван дер Белен ще бъде новият президент на Австрия. Според прогнозните резултати за него са гласували близо 54% от австрийците, а крайнодесният му опонент Норберт Хофер получава подкрепата на около 46 на сто от гласувалите.
На пресконференция в двореца Хофбург Ван дер Белен изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като "своя президент". Той призна, че досега не е мислил за подготовката на встъпването в длъжност, тъй като е бил концентриран изцяло върху изборите.

"Според мен не става дума за избор между двама души, а за посоката, в която ще тръгне Австрия. Дали ще остане член на ЕС и ще е наясно със своите отговорности, защото Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява", обясни той.

Редица европейски лидери поздравиха Александър ван дер Белен, като акцентираха върху факта, че крайният популизъм е загубил на тези избори.

Новият австрийски президент Ван дер Белен е на 72 години и е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика.

Припомняме, че австрийците за втори път избираха президент в тази кампания, след като Върховният съд реши вотът да бъде повторен заради проблем с писмата по пощата.