Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
Секция: Здраве
05 Декември 2016 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

/КРОСС/ През 2016 г. за четвърти пореден път ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза във всички областни градове на страната.
Кампанията „Седмица на отворените врати" започва от 5 декември и се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза" (2015-2018) към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Целта на инициативата е да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата и да популяризират здравословния начин на живот. Чрез безплатните прегледи се предоставя възможност на всеки за достъп до здравни услуги. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
По време на „Седмицата на отворените врати" на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.
През годините кампанията е доказала своята ефективност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.
По време на проведените за периода 2009 г. - септември 2016 г. „Седмици на отворени врати" са анкетираните за туберкулоза 87 238 лица, открити и насочени за лечение са 976 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 3 384 души.