САЩ ще разположат 6000 войници в Европа
Секция: СВЯТ
06 Декември 2016 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ ще разположат 6000 войници в Европа

/КРОСС/ Съединените щати ще разположат 6000 войници в Европа през януари 2017 г. Това ще бъде първата тежковъоръжена бронирана бригада на ротационен принцип в Европа, предава БНТ. Танковете, бронираните машини и войниците ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България в рамките на операция "Атлантическа решителност". Целта е Съединените щати да подкрепят НАТО-овските си съюзници в Централна и Източна Европа срещу заплахите от Изток. В България и Румъния ще бъде изпратен един бронетанков батальон. Първоначално в Европа ще пристигнат войници от Колорадо. От форт "Карсън", домът на Трета бронирана бригада, предава Александър Марков.

Форт "Карсън" - домът на Трета бронирана бригада, 4000 войници от които ще бъдат разположени в Централни и Източна Европа. Това, което виждате зад мен, е последната влакова композиция с бронирани машини Брадли, които ще бъдат разположени в Германия.

Трета бронирана бригада и 1750-те войници от 10-а авиационна бригада ще дебаркират в пристанище Бремерхафен, Германия. Задачата е 6000-те хиляди войници с 2000 машини да се придвижат до Дравско Поморские, Познан и още три точки в Полша за 12 дни. След което войниците, танковете М1-Ейбрамс и пехотните машини "Брадли" ще бъдат дислоцирани в страните от Естония до България.

Полк. Джейсън Сабат, командир на 1-и батальон, 8-и пехотен полк, 3-а бронирана бригада - "Форт Карсън": "Нашият отряд се състои от 700 войници. Ще бъдем разположени в Румъния и България. Базата в Ново село е едно от местата, където ще сме дислоцирани за постоянно. Най-вероятно 300 войници ще са в Ново село - това зависи от ученията, които ще провеждаме".

Отрядът за България и Румъния разполага с 15 танка и 32 бронирани машини и съвместно с българските военни ще провеждат различни учения. Плановете са да се проведе мащабно учение - Сейбър гардиън. Отряди на Трета бригада ще участват в съвместни учения със страните до Естония.

Полк. Стивън Кейпхарт, командир на 1-и батальон, 68-и брониран полк - Трета бронирана бригада: "Целта ни е една - по-добра съвместимост със съюзниците. Аз командвам отрядите в Латвия, Литва и Естония. Всеки един от моите отряди ще си партнира всекидневно с нашите съюзници - без значение дали тренираме с леко стрелкови оръжия или провеждаме маневри, важно е да покажем, че сме заедно".
Голямото предизвикателство е придвижването на военните и техниката през различните европейски държави - по шосе, жп път и въздух. Последната композиция с бронирани машини напуска Форта в Колорадо.

Капитан Браян Мъск, Трета бронирана бригада: "Разгръщането ни в Източна Европа ще е най-дългото, на което сме били - 9 месеца. Зад войниците стои една доста дълга верига от провизии, техника, инфраструктура. Всичко това товарим на контейнери и изпращаме към Европа - от палатки през танкове до допълнителни чаршафи за войниците".
Допълнителните сили на САЩ в Европа са подготвени да реагират и при сценарии по чл. 5 от Вашингтонсикя договор - нападение над държава-членка на НАТО. Трета бронирана бригада, обаче, ще остане под командването на САЩ, а не на Алианса.