39% от домакинствата у нас се самоопределят като енергийно бедни
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2016 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
39% от домакинствата у нас се самоопределят като енергийно бедни

/КРОСС/ На първо място сме по енергийна бедност в Европа, обяви Лияна Аджарова на дискусия на тема енергийна бедност. 30% от домакинствата в Югоизточна Европа се определят енергийно бедни - у нас това се отнася за 39%.

Такъв процент е броят на хората, които обясняват, че не могат да покрият енергийните си нужди. 34% от българите просрочват плащането на сметките си за топло, а 44,9% са в невъзможност за адекватно отопление.

12,9% от семействата обитават жилища с течове и влажни стени, според представените от Аджарова данни.

Без решаването на проблема с енергийната бедност няма как да вървим към енергийната либерализация, смята и енергийният експерт Константин Стаменов.

Иван Хиновски от Български енергиен и минен форум настоя за интегриран подход при решаването на проблема с бедността. Общата бедност е големият проблем на българина днес, смята той. Ползваме енергийно неефективни уреди и хабим много енергия за отопление, което ни поставя извън европейската статистика.

По думите му, това ни прави уникат в Европа. Имаме и забавена газификация. Институциите неглижират проблема, подчерта Хиновски.

Закони за социално подпомагане не решава проблемите днес, убеден е той. Под линията на бедност у нас са 1 579 300 българи, като само 254 998 получават енергийни помощи.

Хиновски настоява за енергиен омбудсман, както и за създаване на Национален фонд " Енергийно подпомагане". Той предлага да се създаде и национална стратегия за уязвими потребители.

Трябва да се въведат критерии за регистриране и категоризация на енергийно уязвими домакинства. Той предлага още да се стимулират социално слабите с парични помощи срещу инвестиции в енергийни спестявания или екологично отопление, както и да се дават безусловни парични помощи за възрастни и уязвими хора.

Хиновски има идея за безлихвени кредити за замяна на стари измервателни уреди с нови или друг вид екологично гориво. От къде пари - това е въпросът обаче според него, чрез които ще се реализират тези идеи.

От Института за пазарна икономика изтъкнаха, че ниските доходи са виновни за бедността, както и високите разходи. Лошите условия за живот също спомагат за бедността.

Оказва се, според изследване на ИПИ, че по-голямата част от потребителите имат едно забавено плащане, което може да е резултат от забравяне за плащане на сметката. 7% са забавяли плащане до 6 дни. 4,5% са закъснели с плащането на сметка между два и пет пъти. На 3-4% веднъж е спиран токът, а при 2% има спиране на ток два и повече пъти.

От ИПИ предлагат да се определи механизъм за подпомагане, но не през цените на енергията, защото това щяло да задълбочи дефицитите в НЕК. Трябва да има контрол на енергийната помощ. Мерките трябва да са временни, а истинската мярка да е борбата с бедността чрез заетост.

Източник: News.bg