НС прие промени в Закона за изпълнение на наказанията
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2016 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС прие промени в Закона за изпълнение на наказанията

/КРОСС/ При добро поведение осъденият ще може да поиска преместването си в затворническо общежитие от открит тип след изтичане на определен минимален срок от наказанието. Това решиха депутатите с промени на първо четене в Закона за изпълнение на наказанията. Текстовете бяха приети, въпреки че имаше и много резерви.

Само при доказана "абсолютна необходимост" охраната на затворите ще има право да използва сила, помощни средства и оръжие. Прекратява се дейността на Комисията по изпълнение на наказанията към всеки един затвор. Дейността ѝ ще се поеме от началника на затвора. Той ще може да обособява отделни помещения за настаняване на затворници с висока степен на обществена опасност, страдащи от алкохолизъм или наркомания.

Един затворник трябва да разполага с минимум 4 кв. метра, гласят още промените. Осъдените ще могат да изтърпяват наказание максимално близо до местоживеенето, за да запазят семейните контакти, предвиди още Народното събрание. Част от промените са съобразени с решения на Европейския съд по правата на човека след дела на българи срещу държавата.

С приети на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс депутатите решиха и престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи да се разследват от следователи, а не от разследващи полицаи.