Митов от Брюксел: И България запазва санкциите срещу Русия
Секция: ПОЛИТИКА
07 Декември 2016 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митов от Брюксел: И България запазва санкциите срещу Русия

/КРОСС/ Българската позиция остава непроменена по отношение на санкциите срещу Русия. Това заяви пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи в оставка Даниел Митов, предаде Агенция "Фокус". „Основните заключения до момента са, че Алиансът е направил каквото трябва, проявил е твърдост, както и е запазил единството си по отношение на защитата на международното право", заяви Митов. 
„Продължаваме, разбира се да следим и да настояваме за изпълнение на Минските споразумения в пълния им мащаб. Санкциите срещу Русия са свързани именно с това - с пълното изпълнение на Минските споразумения", заяви Митов.
По думите му, докато няма постигнато изпълнение по тези споразумения, санкциите остават и продължават да са валидни. „Няма отстъпления по никакъв начин от общата позиция на НАТО, както и българската, че Крим е незаконно анексиран и принадлежи на Украйна. Това ще продължи да бъде позиция и на НАТО за в бъдеще", подчерта Митов.
По думите му един от елементите в проведената дискусия е, че идеята, че държавите членки на НАТО в европейското му измерение трябва да споделят много повече финансовата тежест по осигуряването на защитните способности на Алианса. „Това е и едно от посланията към новата американска администрация", заяви той. По думите му това е дебат, който се води от години и би трябвало в крайна сметка да намери своето решение. „Такова решение беше взето още на срещата на високо равнище в Уелс и всички държави членки се стремят към отделяне поне на 2% от БВП за отбрана", припомни той. „Аз мисля, че в българското общество и сред политическите партии съществува консенсус към увеличаване на разходите за отбрана и за изграждане на много по ефективна и съвместима с нашите съюзници армия", добави външният министър.
Той заяви, че България има срок, в който трябва да постигне тези 2% от БВП за отбрана и тази цел се преследва. Той припомни, че в новия бюджет е заложено увеличение на разходите за отбрана и заяви, че се надява, че тази тенденция ще продължи. „Какъвто ангажимент си е поела България, а и не само България, а всички съюзници. Мисля, че е ясно защо това трябва да се случи. Освен предизвикателствата от Изток имаме и миграционна и бежанска криза, която също изисква много по-голямо внимание не само по разходите, а и по способностите за отбрана" , каза още Даниел Митов.