Само 25% от българите доволни от доходите си
Секция: ИКОНОМИКА
13 Декември 2016 21:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само 25% от българите доволни от доходите си

/КРОСС/Само един на четирима българи е доволен от личното си финансово положение, едва 20 на сто смятат, че домакинството им живее по-добре през 2016, отколкото през 2010 г. Това показват данните от третия доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Life in Transition Survey, сред жителите на страните, в които банката има дейност.

Едва 15% от българите мислят, че икономическата ситуация в страната се е подобрила през 2016 г. в сравнение с преди 6 години.

37% от хората у нас са доволни от живота си през 2016 г. - процент, който е много по-нисък спрямо средния за Югоизточна Европа. Все пак нивото на удовлетвореност в България расте с 4 процентни пункта спрямо 2010 г.

Нивата на корупция в страната са се подобрили спрямо ситуацията преди 6 години, мислят само 9% от респондентите. Масовото схващане обаче е, че обикновените хора няма какво да направят по въпроса за борба с корупцията - така отговарят 40% от българите.

Според близо 20 на сто решението е даването на подкуп да се съобщава в момента на случване.

40 на сто от българите предпочитат пазарна икономика пред всяка друга форма на икономическа система, а 24 на сто смятат, че плановата икономика може да бъде по-добро решение.

Анкетираните от България смятат, че здравеопазването в страната е на доста ниско ниво и се нуждае от допълнителни държавни средства, така мислят 44%. 17 на сто настояват за повече пари за пенсии, а 14% - за инвестиции в образованието.

Гърците са най-нещастните жители на Европа, показва още докладът. Над 92 на сто от гърците признават, че дълговата криза ги е засегнала, като 76 на сто от домакинствата са усетили свиване на дохода заради намаляването на заплатите и пенсиите или нарастване на безработицата.