Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания в шест столични училища
Секция: Здраве
14 Декември 2016 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания в шест столични училища

/КРОСС/Безплатни профилактични прегледи за гърбначни заболявания започват от днес в няколко столични училища в рамките на кампанията „Защото здравето има значение". Целта е превенция срещу гръбначните изкривявания сред подрастващите.

Кампанията ще обхване учениците от шест столични училища. Специалистите ще преглеждат децата, за да установят дали имат евентуални изменения в правилната стойка или гръбначна асиметрия, обясни пред БНР специалистът по хиропрактика д-р Марк Бери, който ще води прегледите на децата.

„Ще анализираме стойката, за да опитаме да установим проблеми, преди да се задълбочат. Искаме също да информираме родителите, за да наблюдават по-внимателно децата си за ненормална стойка. От клинична гледна точка, симптомите са последното нещо, което се проявява, когато има проблем. А те се задълбочават с времето и е възможно родителите да не разберат това. Нашите тела не са предназначени за това - да са седнали непрекъснато. Натоварването от такива дейности се отразява негативно на гръбначния стълб. Проявлението е именно неправилната стойка, която може да доведе до проблеми през целия живот. Това състояние трябва да се установи преди да се стигне до болки в гърба и в кръста. Състоянията, които ни създават проблем като възрастни, се развиват още от детска възраст", каза д-р Марк Бери.

Над 110 деца ще бъдат обхванати от 22-ро СОУ „Г.С. Раковски", каза директорът на учебното заведение Емилия Михайлова. Преди началото на прегледите е искано писмено съгласие от родителите на всички ученици.

Инициативата за кампанията е на сдружение „Спорт, превенция и здраве". Маруся Иванова от сдружението допълни, че идеята се е родила преди няколко години и се реализира с подкрепата на Столичната община.