Успехът на българската икономика през годината се дължи на външни фактори
Секция: ИКОНОМИКА
19 Декември 2016 21:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Успехът на българската икономика през годината се дължи на външни фактори

/КРОСС/ Положителните фактори за българската икономика тази година са били не вътрешни, а международни. Това показва годишното допитване на Българската стопанска камара.

Сривът на международната цена на горивата и кризата в туризма заради разклатената сигурност в редица страни създадоха възможност и пред българската икономика, от които тя не успя докрай да се възползва, коментира за БНР изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

Намалението с 50 на сто на цените на горивата почти означава един гигантски допълнителен финансов допинг за българската икономика, както и милионите туристи в България, събитията в Турция, Тунис, Египет.

Като свой успех бизнесът отчита бойкота си в диалога със синдикатите и държавата, с който успя да задържи без промяна осигурителните прагове за догодина.

Досега никога не сме имали такъв успех. Показахме, че можем да диктуваме някои неща - и на правителството, и на синдикатите. Ние смятаме да продължим с подобен натиск. Част от този натиск е, както виждате, и прекратяването на практиката за сливането на почивните дни, административното определяне на минималната работна заплата, каза още Данев.