Българският отбор по астрономия и астрофизика се завръща със златен медал от международна олимпиада
Секция: Наука
20 Декември 2016 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският отбор по астрономия и астрофизика се завръща със златен медал от международна олимпиада

/КРОСС/ От 9-ти до 19-ти декември в Индия се проведе Х Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Домакин бе град Бубанешвар на източнoтo крайбрежие на Индия.

Българският отбор грабна златен медал в отборното класиране. Българските олимпийци по астрономия и астрофизика отвоюваха купища медали.

България бе представена от петима ученици, всички с отличия:

Бойко Борисов, СМГ „Паисий Хилендарски", гр. София - сребърен медал;
Александър Атанасов, МГ „Гео Милев", гр. Плевен - бронзов медал;
Феодор Кономаев, МГ „Д-р Петър Берон", гр. Варна - бронзов медал;
Теодор Алексиев, СМГ „Паисий Хилендарски", гр. София - почетна грамота;
Виктор Мирев, МГ „Д-р Петър Берон", гр. Варна - почетна грамота.

Особено голям успех за нашия отбор е абсолютното първо място и златен медал в отборния тур на олимпиадата. В него се поставят задачи върху които състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране.

Това е първи подобен успех за страната ни, като отличителното е, че резултатът на нашите ученици е само с 1т. по-малък от максималния възможен.

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, докторант в катедрата „Астрономия" на СУ „Св. Климент Охридски" и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

В олимпиадата се включиха повече от 220 ученика от 42 страни от цял свят. Тази година за първи път в олимпиадата се включи отбор от Африка, като това бе отборът на Мали. Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Характерното за тазгодишната олимпиада, бе че задачите бяха особено разнообразни и интересни и покриваха широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

Следващото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика ще се проведе от 12-ти до 21-ви ноември 2017г. на остров Пукет в Тайланд. Необичайният месец за провеждане на олимпиадата е избран, защото през летните месеци, в тази част на Тайланд, е дъждовният период от годината.

Подготовката и заминаването на българската олимпийска делегация в Индия тази година бе възможно благодарение успешно събраните средства на благотворителен концерт, който се проведе през януари в НДК.

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2016 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 3 златни, 4 сребърни, 9 бронзови медала и 7 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.