Иисус Христос е роден по време на преброяване
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Декември 2016 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иисус Христос е роден по време на преброяване

...През ония дни излезе от кесаря Августа заповед - да се направи преброяване по цялата земя.
Това преброяване беше първо, когато Кириний управляваше Сирия.
И отиваха всички да се записват, всеки в своя град.

Тръгна и Иосиф от Галилея, от град Назарет, за Иудея, за града Давидов, наречен Витлеем, понеже беше от дома и рода Давидов,
за да се запише с Мария, сгодената за него жена, която носеше дете...

Евангелие от Лука 2: 1-5

 

/КРОСС/ Знаете ли, че преброяването на населението е практика толкова стара, колкото и държавата като институция. Не може да се каже с точност кой е първият владетел, броил поданиците мъже за военни цели или изготвил списък на домакинствата, за да ги облага с данък. Числата, получени при преброяванията, от хилядолетия служат като елементи на политическата пропаганда, особено с цел да се оправдае разширяването на територията.

Смята се, че началото на броенето на хора, животни и продукти от първа необходимост е поставено доста преди цитираното преброяване, описано в Новия завет - още в Древен Вавилон преди близо 6 000 години, където било решено да се преброят хората, добитъкът, маслото, млякото и медът, както и ... вълната и зеленчуците. И така на всеки шест-седем години. Не с компютри, калкулатори и други средства за улесняване на броенето, а ... с помощта на сметало и анкетьори с математическа дарба.

Знае се, че преброявания на населението са извършвали древните египтяни, японци, гърци, евреи, перси и римляни, като резултатите обикновено са били държавна тайна. Данни за преброявания в Европа има от 15-и и 16-и век. Например данните от преброяването през 1449 г. в гр. Нюрнберг, Германия, са послужили за определяне на необходимите доставки на храни в случай на обсада на града.

Най-старото периодично преброяване се провежда в Съединените американски щати на всеки десет години от 1790 г. насам. Преброяването в Обединеното кралство датира от 1801 г. и е на всеки десет години с изключение на 1941 г. по време на Втората световна война.

Средата на 19-и век бележи началото на модерното преброяване, при което се събира информация за отделния човек, а не за домакинството (в Брюксел през 1842 г. и в САЩ през 1850 година).

В края на 19-и век Международният статистически институт одобрява набор от правила за преброяване на населението и представяне на резултатите.

Един от първите въпроси, разгледани от Организацията на обединените нации след създаването й, е разработването на план за провеждане на световно преброяване на населението през 1950 година. Въпреки че към онзи момент няма условия за осъществяването му, ООН предприема стъпки за насърчаване на преброяването и дава препоръки за подобряване на сравнимостта на данните. В резултат до 1960 г. в света се провеждат около 180 преброявания - на 2.2 милиарда души.

През 1958 г. ООН определя  модерното преброяване на населението като общ процес по събиране, обобщаване и публикуване на демографски, икономически и социални данни, отнасящи се за постоянното население в дадена държава или територия към определен времеви момент.

Причините за преброяванията са в пряка зависимост от нуждите на държавата и социално-икономическото й развитие. Необходима е много информация за вземането на адекватни управленски решения, за да се създадат условия за подобряване на здравния статус, грамотността, образованието, доходите, селскостопанската продукция, индустриалното производство, за осигуряването на храна и други потребителски стоки. Информацията от преброяванията се използва и за да се определи представителността на законодателните органи, броят на лицата, които могат да гласуват, и други.

Данните от преброяването са и солидна основа за различни демографски, икономически и социални изследвания. Те дават възможност за идентифицирането и описанието на такива групи като работната сила, икономически зависимите лица, селските и градските популации, расовите и религиозните малцинства, мигрантите и други. Сравненията на динамичните редове показват промените в броя, характеристиките и местоположението на населението.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-голямото статистическо изследване, което се провежда периодично и от статистическата служба на България.

България има дълга, достойна за гордост история на преброяванията. Началото е поставено в зората на Третата българска държава през 1880 г., като получените данни играят важна роля при написването на новата българска история и очертаването на бъдещото развитие на страната. В 136-годишната история на българската статистика досега са организирани и проведени 17 преброявания.

От началото на новото столетие НСИ проведе две преброявания на населението и жилищния фонд - през 2001 и 2011 г., в съответствие с препоръките на Евростат, като данните са съпоставими с другите европейски страни и са част от данните за Европа и света.

 

През 2011 г. в България за първи път беше проведено онлайн преброяване в резултат на бързото развитие и все по-нарастващото влияние на информационните технологии в обществото. По интернет се преброиха 41% от населението (в София - 66%, във Варна - 51%, в Габрово - 44%, в Русе - 43%, в Пловдив и Бургас - по 41%).

Резултатите от Преброяване 2011 са достъпни в интернет на адрес: http://www.nsi.bg/census2011/