Присъди за 17 иракчани, минали незаконно границата ни
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Декември 2016 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Присъди за 17 иракчани, минали незаконно границата ни

/КРОСС/Районният съд в Генерал Тошево постанови 16 условни и една ефективна присъда срещу 17 иракчани, минали незаконно границата ни с Румъния, съобщиха от съда.

На 16 от тях са наложени 6-месечни условни присъди с 3-годишен изпитателен срок и глоби от по 100 лева. 17-ият е жена, която е получила ефективна присъда - общо 9 месеца затвор, защото е минала границата незаконно за втори път. Тя получи 3-месечна присъда за сегашното деяние, които се добавят към 6-те от миналото.

Наказания бяха постановени, след като Районният съд одобри споразумения, сключени между прокуратурата, чуждите граждани и техните защитници.

Мигрантите заявиха в съдебната зала, че на 8 декември са минали границата край село Росица, Генерал Тошево без разрешение на властите. Те бяха задържани от граничните власти на Румъния и върнати обратно в България на 10 декември.

Осъдените са част от групата от 25 иракчани - 15 жени и 10 мъже, на които Районният съд в Генерал Тошево наложи мерки за неотклонение „задържане под стража" за незаконно преминаване на границата. Очаква се в началото на идната година да бъдат гледани и делата срещу останалите 8 иракски граждани.

Днешните съдебни актове са окончателни и влизат в сила веднага.

Мигрантите с условни присъди ще бъдат насочени към бежански центрове.