Театрален или радикален служебен кабинет?!
Секция: Коментари
03 Януари 2017 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Театрален или радикален служебен кабинет?!

/КРОСС/ Въпросът какъв ще е следващият служебен кабинет, какъв ще е неговият състав и дали ще може да упражнява правилно предоставените от законите му функции, съвсем не е технически и маловажен. И не вълнува само бъдещия президент и неговите най-близки съветници.

От една страна, на дисекция на състава и поведението на новия служебен кабинет ще го подложат онези 2 063 032 български граждани, които дадоха гласа си за него. Те са натоварили г-н Радев с толкова очаквания за промяна, колкото не се е случвало от 1990 г. От друга страна, под лупа ще се взират във вероятните грешки на служебния кабинет онези 1 256 485 души (не са никак малко), които се довериха повече на г-жа Цачева, както и другите 155 411 души, които не намериха в нито един от двамата добра „политическа стока". Със сигурност „Империята ще отвърне на удара", ако й се даде шанс чрез грешки, направени от радевите джедаи. Накрая, от трета страна, в състава и стъпките на служебния кабинет ще се взират отвън и другите членки на ЕС, и на НАТО, а и политици от целия свят и от различен спектър.

Според Конституцията и по-конкретно чрез Чл. 64. (3), избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Чл. 75. определя че новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента на републиката най-късно един месец след избирането на Народно събрание. След което - ако се стигне до приемлив вариант - се избира Министерски съвет. С други думи, най-краткият период на функциониране на новото служебно правителство ще е към три месеца, а най-дългият - доста повече. Така че и от тази гледна точка - според срока на функциониране, съставът и структурата на кабинета не изглеждат като величини, подчиняващи се на Брауновото движение.

Именно по тези причини не може да се направи проста сглобка от добре изглеждащи млади и по-възрастни мъже, както и (за баланс, по примера на ГЕРБ) добре изглеждащи млади и по-възрастни жени, вречени на ценностите и принципите на демокрацията, свободния пазар, ЕС и НАТО. Такива прибързани сглобки с търсене на „баланс", осъществени при предишни опити, включително и тези на отиващия си президент, определиха кратък, несвързан, разпилян и неособено достоен живот на предишните „служебни правителства". И нещо по-лошо, хвърлиха доста негативи върху издигналите ги президенти, характеризиращи ги като „неудачници". Което г-н Радев не може и не бива да си го позволи.

Всъщност вариантите за състава и структурата на бъдещото служебно правителство са само два: театрален и радикален.
1. Театрален вариант ще е този, при който сценаристите и режисьорите на бъдещото служебно правителство ще се опитат да търсят „баланс" в рамките на познатите стереотипи: между жени и мъже; между леви, центристи и десни; между проамериканци, проевропейци, проазиатци и пропатриоти; между млади и стари; между завършили в САЩ и завършили в ЕС; между много и по-малко красиви; между познати и непознати лица; между професионални политици и професионални специалисти; и т.н. Много е вероятно за пълнеж да се появят и младоци от известно или неизвестно шоу. За ролята на „черешка върху тортата" ще бъде „спешно привикана" физиономия на „успял(а) българин(ка)", подвизаващ(а) се дългосрочно в „братска страна" отвъд океана или около Брюксел, притежаващ(а) солидно CV.
Не е за вярване встъпващият президент Румен Радев и неговите помощници да не усетят рисковете на подобна трупа, недостойна не само за „Оскар", но и за махленско парти. Още по-малко е да се допусне че новият президент ще се впусне „да връща за жеста" на Инициативния комитет, който го издигна по поръка на БСП. Или пък директно да се представи кабинет с напористи партийци-социалисти или техни сателити-симпатизанти, лишени за дълго време от изпълнителна власт, начело с г-жа Нинова. Не е за вярване.
2. Радикален вариант ще е този, при който и бъдещият служебен министър-председател, и членовете на служебния кабинет, и структурата на този служебен кабинет се съставят по принцип, различен от досегашните.
2.1. Макар че служебният кабинет вероятно ще има къс живот, то той може да бъде много продуктивен особено в области, в които досегашният Министерски съвет не можа да формира устойчиви политики и практики. Предшествениците на служебния кабинет - даже и на тройната коалиция, се провалиха в достатъчно много области и бързо губиха авторитет. Г-н Радев има шанса да подреди фигурите върху нашата шахматна министерска дъска така, както никой преди него не го е правил, с което да повдигне предварително претенциите към следващия „редовен" кабинет. Функциите на служебния кабинет - освен организирането и провеждането на изборите - трябва да бъдат по-интелигентни и по-работещи, отколкото при всички досегашни аналози - при това: във всички сектори! Нещо повече, служебният кабинет може да започне подготовката на нещо като „Стратегия за България: 2050", важна за нашите деца и внуци. Подобна стратегия не може да се напъне да роди нито една партийна централа, поне в момента. С извинение, включително БСП и сателити.
2.2. При изяснени функции на служебното правителство, радикално ще е решението за министри, за техни заместници и съветници да се поставят професионалисти - нещо, което не се е случвало от десетилетия. Например, министърът на външните работи да е дипломат от кариерата и да има по-голям цип на устата, преди да говори каквото и да е; МВР да се оглави от професионалист, а не от балетист или социолог; Министерство на икономиката - от стратег-икономист, а не от юрист или алпинист; Министерство на образованието - от учител или учен, а не от „всичкознаещ" и т.н. Когато отиваш на операция, все пак, не искаш месар от Брюксел да те оперира, а професионалист от „Пирогов".
Много е важен изборът на служебния министър-председателя. Той трябва да съчетава мъдростта на Андрей Пантев, интелекта на д-р Николай Михайлов, вдъхновяващия хумор на Камен Донев, смелостта и всеотдайността на Мирела Демирева, чара на Ралица Василева, майсторското умение на Максим Ешкенази, та даже и инстинкта на Бойко Борисов,. Трудна задача, но не и невъзможна!

2.3. Най-радикалният ход на президента Радев ще бъде за членове на служебния кабинет да подбере нещо невиждано и нечувано - хора с горещи (български) сърца, чисто лице (неомърсени в далавери), интелигентен (професионален) ум и високо лично достойнство. Само да напомня, освен всичко друго, че всички досегашни правителства си отиваха с усета на гражданите че има доста за „хигиенизиране" след тях, въпреки че прокуратура и съдилища старателно украсяваха с ореоли и пришиваха ангелски крилца на много от техните членове. С други думи, без корумпирани и без отявлени кариеристи - това е формулата. В един добър оркестър цигулката не „надсвирва" другите инструменти, въпреки че в България това е национална традиция.

Обратно казано, ако следващият служебен кабинет бъде съставен по радикален начин, то президент Радев не само ще удовлетвори гигантските очаквания, с които е натоварен, но и ще зададе „тон" за съставянето и функционирането на всички следващи правителства - по-честни, по-професионални и по-хармонични. В името на една по-добра и по-успешна България.

Заслужава си!

Автор: проф. Боян Дуранкев, доктор по икономика в Университет за национално и световно стопанство