Предлагат 4-дневна работна седмица в Италия
Секция: ИКОНОМИКА
06 Януари 2017 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предлагат 4-дневна работна седмица в Италия

/КРОСС/ Италиански съветници са подкрепили предложение за нова 4-дневна работна седмица като начин за справяне с увеличаващата се безработица. Това съобщава "Индипендънт".

Пиерджовани Алева, регионален съветник за региона Емилия-Романия в Северна Италия, препоръчва работната седмица да бъде намалена от 40 на 32 часа. Той заяви, че промяната ще създаде до 200 000 работни места, въвеждайки нови роли в множество дисциплини и отрасли. Така ще бъде осигурена работа за 160 000 безработни в района.

Работната седмица в Италия е намалена през 1977 г., когато събота е премахната като работен ден и часовете са намалени от 48 на 40. Италианските работодатели могат да бъдат глобени с до 1500 евро, ако нарушат правилата. Смята се, че промяната ще позволи да бъдат разкрити до 1 млн. нови работни места в страната.

Пиерджовани Алева заяви по време на заседание на съвета, че вярва, че промяната напълно ще премахне безработицата в региона. Съветниците ще обсъдят проектозакона, след като той бъде готов и представен пред местното събрание.

Италианското правителство в продължение на няколко десетилетия насърчава схеми за споделяне на работа и всички работници имат право на най-малко четири седмици платена отпуска всяка година. През октомври миналата година нивото на безработицата в Италия бе 11,6 %, като преди 10 години е била 6 %.