Почти 370 хил. мигранти са пристигнали в Европа през 2016 година
Секция: СВЯТ
06 Януари 2017 21:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почти 370 хил. мигранти са пристигнали в Европа през 2016 година

/КРОСС/ Над 5 хил. мигранти са загинали през 2016 година при опита си да пресекат Средиземно море и да стигнат до Европа. Около 363 хил. са достигнали европейските страни, се казва в документ, публикуван от Международната организация по миграция (МОМ), цитиран от РИА Новости.

"Общото число на пристигналите е 363 348 души - практически равно разпределени между Италия и Гърция. Значително по-малко мигранти има в Малта, Кипър и Испания. Числото на загиналите и изчезнали мигранти е достигнало до 5079 души", се казва в заявление на МОМ. От организациятя отбелязват, че не са отчели няколко инцидента, станали през декември 2016 година. Най-много смъртни случаи са регистрирани при опита на мигранти да стигнат до Италия - над 4,5 хил. души.

Според предварителните данни на граничната агенция на ЕС Frontex през 2016 година в Гърция са пристигнали 79% по-малко мигранти, в сравнение с предишната - 182,5 хил. Души. Според агенцията, това е в резултат на споразумението между Турция и ЕС. Намаляването на мигрантите в Гърция се свързва с увеличаване на граничния контрол на Балканския маршрут.

Съобщава се, че през март 2016 година числото на ежемесечно пребиваващите в Гърция мигранти се колебае между 1,8 и 4,4 хил. души. Мнозинството от тях е на граждани от Сирия, Афганистан и Ирак. На Балканския маршрут числото на мигрантите е намалено до 123 хил. Срещу 764 хил. През 2015 година.

В същото време мигрантите, които са стигнали до Италия по централно-средиземноморския маршрут нараства до 181 хил. Души - максималният брой за цялото време на наблюдението. В основата са мигранти, пристигнали в Италия от Африка, мнозинството от тях са нигерийци, а така също и граждани на Еритрея, Гвинея, Кот-дивуар и Гамбия.