11 населени места без ток, Перник да чака топло следобед
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Януари 2017 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
11 населени места без ток, Перник да чака топло следобед

/КРОСС/ 11 населени места остават без ток тази сутрин. Това е два пъти по-малко спрямо вчера вечерта. Очаквам до обяд електроподаването към тези села да бъде възобновено. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на брифинг за актуалната обстановка в страната.

Десет от тези села са в силистренска област, а едно - в шуменска. В момента екипите по почистване на пътищата са насочели усилията си точно към тези места, за да могат техниците на елктроразпределителните дружества да оправят проблема. Топлофикацията в Перник също е започнала да подава топлина към абонатите си, след като три дни не работи.

Павлова уточни, че очаква до обяд да бъде отворен и Ришкият проход. На прохода Хаинбоаз е заваляло сняг и заради това всички камиони трябва да се движат през него с вериги.

Остава сложна ситуацията в Монтанско. Там главният път към Монтана и от Монтана са затворени, тъй като навяванията са много сериозни", посочи министърът в оставка. Тя коментира, че е започнал снеговалеж на Прохода на републиката и тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги. Министърът в оставка Лиляна Павлова уточни, че са станали 4 пътнотранспортни произшествия и отчете, че те намаляват.

„Данните за времето показват, че няма да спрат навяванията. Ниските температури продължават. Включително очаквам от сряда по-ниски температури, а и нови снеговалежи от петък. Така че не очакваме драстично подобряване на климатичните условия, което да доведе до успокояване на времето", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Възстановяват топлото в Перник

Любомир Спасов - директор на "Топлофикация - Перник": Топлоподаването вече е възстановено. Вчера от около 20-21 часа подаваме вода с почти нормални параметри, т.е. ние ги повишаваме. Към настоящия момент в града влиза вода с температура около 70 градуса, което вече е в рамките на нормалното. До няколко часа хората трябва да усетят в жилищата си реално топлината. Не очаквам повече проблеми. До вчера сутринта не сме имали проблеми с топлоподаването. Възникна ситуацията от вчера сутринта - замръзнаха въглищата в нашия склад, замръзнаха и машините, с които подаваме въглищата поради много ниските температури. Замръзнаха и лентите, които вървят към котела и машините.

Очаква се в ранния следобед абонатите на ТЕЦ-Перник да усетят нормализиране на топлоподаването, съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. Той посочи, че през нощта се е повишила температурата на подаваната вода с 20 градуса. „Продължават колегите от ТЕЦ-Перник да работят. Очаква се в ранния следобед топлоподаването да е с по-сериозно качество и абонатите да усетят нормализирането му", допълни той.
По думите му 2093 абонати са без електрозахранване тази сутрин на територията на ЕНЕРГО-ПРО. „На територията на ЧЕЗ и EVN нямаме абонати без електрозахранване. Очакваме до обяд всички абонати да са захранени с електричество", каза още зам.-министър Николай Николов.