Мароко забрани производството и продажбата на бурки
Секция: СВЯТ
10 Януари 2017 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мароко забрани производството и продажбата на бурки

/КРОСС/Мароко забрани производството и продажбата на бурки, съобщават местни медии, цитирани от "Франс прес".

Няма официално съобщение от властите на северноафриканската страна, но медии отбелязват, че вътрешното министерство е наредило забраната да влезе в сила от тази седмица.

"Предприехме стъпка за пълна забрана на вноса, производството и продажбата на това облекло във всички градове в монархията", отбелязва сайтът Le360, позовавайки се на високопоставен представител на вътрешното ведомство.

Сайтът допълва, че изглежда рестрикцията е мотивирана от опасностите пред сигурността на страната, "откакто бандити многократно използваха подобно облекло при извършване на престъпления".

Повечето жени в Мароко, където крал Мохамед VI подкрепя умерения вариант на исляма, предпочитат да носят хиджаб, който не покрива лицето.

Според сайта Media 24 в някои търговски квартали в Казабланка, икономическата столица на страната, представители на вътрешното министерство са провели кампания за информиране на търговците за това ново решение.

В Тарудант в южната част на Мароко властите са издали заповед търговците да спрат производството и продажбата на бурки и да ликвидират стоката в рамките на 48 часа. Подобни разпореждания има и в други райони на държавата.