Мароканец стои зад атентатите в Брюксел и Париж
Секция: СВЯТ
11 Януари 2017 20:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мароканец стои зад атентатите в Брюксел и Париж

/КРОСС/ Белгиец от моракански произход е подготвял атентатите в Брюксел и Париж. Усама Атар, познат и като Абу Ахмат, се споменава в показанията на всички заловени досега джихадисти, свързани с двете терористични нападения, съобщава БНТ. През последния месец властите в Белгия извършват обиски в жилищата на роднини на Атар, запорирани са и сметките му в страната. Смята се, че той в момента се намира в Сирия.

Парламентарна комисия в Белгия, която разследва атентатите в Брюксел от 22 март миналата година, разполага с данни за ключовата роля на Усама Атар. Смята се, че той е и мозъкът зад серията от атентати в Париж на 13 ноември 2015 години. Той е бил разпознат на снимка от алжирски джихадшст, заловен от френските власти. Според разследващите в Белгия Атар е координирал двете нападения от Сирия.

32-годишният белгиец от марокански произход е роден в небезивестния квартал Мобелбек. Преди да се радикалирира е познат на полицията най-вече заради дребни кражби. През 2005 година той е заловен от американските части в Иран заради контрабанда с оръжие. Получава доживотна присъда и е изпратен в затвора Абу Гариб. Именно там се запознава с Абу Бакр Ал Багдади, наричан Халифа, който по-късно става лидер на групировката Ислямска държава.

Пред 2012 година Усама Атар е освободен от затвора по хуманитарни причини. Семейството му тогава твърди, че той е болен от рак и започва международна акция, в която се включват белгийското външно министерство и организацията Амнести интернешънъл. Американците го освобождават от затвора и той се прибира в Белгия. Диагнозата му се оказва фалшива, а няколко месеца след той отново изчезва от полезрението на властите.

Атар е братовчед на двамата братя терористи Ал Бакарди, които се взривиха миналата година в Завентем и в метростанцията Малбек. Брат му също беше заловен миналата година, няколко дни след атентатите в Брюксел, а по дрехите и лицето му бяха намерени следи от експлозиви.