Караме ски до средата на май
Секция: Туризъм
12 Януари 2017 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Караме ски до средата на май

/КРОСС/Зимният сезон може да продължи до средата на май. Причината е в добрите условия за ски и обилния сняг. Това прогнозира Румен Драганов от Националния борд по туризъм. Според него суровото време, студа и преспите не са попречили на добрия сезон. Напротив, дори се очаква ръст от 10% за зимата. Единствено гости от съседните страни като Сърбия, Македония и Румъния не са успели да пристигнат за планирани ваканции. За сметка на това в курортите ни е било пълно с българи и гости от Европа, а сезонът започна по-рано и ще продължи до по-късно, каза Драганов. Има цели чартърни полети от Скандинавия, които са откупени от туроператори за февруари и март, за да докарват скиори от там, допълни той.
Ски в курортите ни спокойно ще могат да се карат поне до май, прогнозира и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Браншът дори има идея да промотира богатството на родния туристически продукт, като в един ден успее да закрие зимния сезон, да посети спа центровете на страната ни и да открие летния сезон. Избрали сме за това датата 1 май, разказва Рагин. "Идеята е да се поканят родни и чужди журналисти, в чието присъствие да се закрие зимният сезон в курорти като Банско и Боровец. С хеликоптери на обяд ще ги придвижим да разгледат спа курортите ни като Велинград, Белчин баня, Сапареева баня и Сандански. А вечерта ще открием заедно летният сезон в античният театър на Несебър. Така само в един ден можем да им покажем многообразието на България и възможностите за ски, балнео, спа, морски и културен туризъм", обясни идеята си Рагин. Според него предстоящата година ще е най-добрата за родния туризъм от началото на прехода. И прогнозира ръст от 6-8% за сектора. За да има още по-голям интерес към страната ни трябва да се увеличат нискотарифните полети, каза още Рагин. И даде пример със София, в която сама за 4 месеца е отчетен 40% ръст на гостите, благодарение на евтините полети от Европа до столицата ни. В София и Пловдив се радват на повече посещения за културен туризъм, коментира и Драганов. Най-много са посетителите от Италия, Великобритания, Германия и други страни, където са активни нискотарифните авиокомпании, допълни той.
Част от хотелиерите все пак отчитат отлив на туристи заради усложнената зимна обстановка. Според тях всеки пети, който е планирал ски ваканция се е отказал заради лошото време. Ако тези почивки бяха осъществени ръстът щеше да е още по-голям, категорични са от сектора.