Уникалният Hyundai IONIQ дебютира в България (Видео)
Секция: Автомобили
12 Януари 2017 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникалният Hyundai IONIQ дебютира в България (Видео)

/КРОСС/Уникалният за автомобилната индустрия модел IONIQ на Hyundai, който е единствения в света, наличен в три основни версии в зависимост от задвижващата си система, отбеляза премиерата си в България.

Hyundai IONIQ стъпва на родния пазар във версията си IONIQ Hybrid, която подобно на другата хибридна версия IONIQ Plug-in, която заедно с изцяло електрическата се очаква в края на март или началото на април, е оборудвана с изцяло нов и специално разработен 1.6 литров GDI четирицилиндров Kappa двигател. Той е комбиниран с електрически мотор (32kW) и модерна литиево-йонна батерия.

Общата максимална мощност на хибридната задвижваща система на IONIQ Hybrid е 141 конски сили, а максималният въртящ момент е 265 Нм. Хибридният автомобил е оборудван с нова шестстепенна роботизирана предавателна кутия с два отделни режима на работа- Eco и Sport, обещаваща бърза реакция и плавно превключване на отделните скорости, което пък е гаранция за постигането на по-добър разход на гориво.

Hyundai IONIQ предлага редица технологични решения, целящи постигането на по-голям комфорт, удобство, сигурност и свързаност с околния свят. Автомобилът идва със системите за синхронизация на мобилни телефони с iOS на Apple и Android- Apple CarPlay и Android Auto, като информацията се подава на 7-инчов TFT чувствителен на допир екран. За постигането на по-високо ниво на комфорт, от Hyundai са отделили много време за постигането на възможно най-доброто вибро- и шумоизолиране на купето.

Безопасността на IONIQ също обещава да бъде на върхово ниво, като в екипировката на колата ще могат да бъдат открити системи за автономно задействане на спирачната система в случай на опасност, система за задържане на превозното средство в пътното платно, седем предпазни въздушни възглавници и много други.

В началото на ноември миналата година, с прототип, разработен на базата на хибридната версия на Ioniq, североамериканското подразделение на Hyundai постигна рекорд за максимална скорост на движение. Постижението, одобрено от Международната автомобилна федерация (FIA), беше 157.825 мили в час или почти 253 км/ч, но по време на изпитанията е била отчета и пределна скорост от 257 км/ч.