Изследователи са намерили начин да направят свръхлек материал 10 пъти по-як от стомана
Секция: Технологии
14 Януари 2017 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследователи са намерили начин да направят свръхлек материал 10 пъти по-як от стомана

/КРОСС/ Изследователи от Масачузетския технологичен институт са намерили начин да направят един от най-здравите материали в света още по-як. Графенът, двуизмерна форма на въглерода, който се отличава с уникална структура на „пчелна пита", може да бъде много по-издръжлив чрез компресиране и отливане във вид на „3D гъба". Ултралекият материал има плътност само пет процента, но би могъл да е 10 пъти по-як от стомана.

Дуизлерният лист графен има дебелина от едва един атом, но е известен като един от най-здравите материали в света, с удивителна якост. Използвайки комбинация от топлина и налягане, екип учени от MIT под ръководството на Маркус Бюлер - ръководител на катедрата по гражданско и екологично инженерство в MIT - са успели да създадат още по-здрав вариант, който наподобява формата на някои корали и микроскопични същества, наречен „диатомеи", които имат огромна повърхностна площ, но са леки поради своята пореста структура. По аналогичен начин 3D формата на графена е показала, че е още по-яка от своята двуизмерна форма.

„След като създадохме тези 3D структури, искахме да видим какъв е пределът им - кой е най-якият материал, който сме в състояние да произведем", казва Джао Цин, изследовател от екипа и един от съавторите на публикацията за материала. „Една от нашите проби, чиято плътност е около 5% от плътността на стоманата, показа 10 пъти по-голяма якост".

Потенциалните приложения на графена са почти безкрайни. Супер-як, лек материал би бил добре дошъл за използване в суперкондензатори за супербързо зареждане, които да създадат батерии, използваеми на практика вечно; той може да подобри енергийната ефективност на процесите по обезсоляване на вода, дори може да помогне на слънчевите панели да преобразуват повече слънчева светлина в използваема електрическа енергия.

Резултатите от проучването бяха публикувани тази седмица в списание Science Advances.