Париж забрани колите преди 1997 година
Секция: Автомобили
16 Януари 2017 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Париж забрани колите преди 1997 година

/КРОСС/ Франция с крути мерки в борбата със замърсения въздух. От днес всички моторни превозни средства на територията на Париж са задължени да се движат с еко винетки, съобщава НОВА. Забранено е да се движат автомобили, произведени преди януари 1997-а.

Стикери, декорирани в различни цветове, ще класифицират моторно-превозните средства в 6 отделни категории, в зависимост от вредните емисии, които излъчват. Те стават задължителни за всички, които карат на територията на Париж.

Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. Така в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво - за най-старите и замърсяващи, с право да се движат из парижките улици.

Превозни средства, регистрирани преди '97-а година, остават без винетка и извън движение в делничните дни от 8 часа до 20 часа.

В критични дни, с пик на мръсния въздух, разрешение да излязат на улицата ще имат само автомобилите, които замърсяват най-малко.

Годишно във Франция мръсният въздух убива над 48 000 души, което прави 9 процента от всички смъртни случаи в страната.

До момента над 1,5 милиона души са се снабдили с еко винетката, струваща 4,50 евро. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба, а притежателите на еко автомобили - поощрявани с бонуси, сред които по-ниски такси за паркиране и разрешение за движение в специалните ленти.

Примерът на Париж вече последва Гренобъл, а скоро се очаква мярката да стане задължителна и в други френски градове.

Замърсеният въздух струва на Франция годишно 101 милиарда евро. В сумата влизат не само поражения от здравно естество, но и последствия върху сгради, екосистеми и селско стопанство.

Една от най-сериозните мерки, които страната предвижда в борбата с лошото качество на въздуха, е спиране на дизеловите автомобили след 2020 година.