Съединение на кобалта и иридия може да замени платината в катализаторите
Секция: Наука
16 Януари 2017 14:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съединение на кобалта и иридия може да замени платината в катализаторите

Специалисти от Новосибирския държавен университет и Института по неорганична химия на Сибирското отделение на Руската академия на науките (РАН) създадоха съединение на кобалта и иридия, което може да се използва като катализатор в горивни елементи, заменяйки скъпоструващата платина, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на Новосибирския държавен университет.

Иридият е средно 2 пъти по-евтин от платината. Чрез добавяне на разтвор на неблагородния метал кобалт цената на катализатора поевтинява още повече. Освен това е налице синергичен ефект - ефикасността на катализатора се увеличава в резултат на сливането на отделни части в единна система.

"Кобалтово-иридиевата смес функционира като платината - получихме същата ефикасност, но на по-ниска цена и за по-продължителен срок", поясни сътрудникът на Института по неорганична химия на Сибирското отделение на РАН Евгений Филатов.

Понастоящем платината е широко използвана като катализатор в различни акумулаторни батерии. На съдържащите я електроди се дължат над 70 процента от цената на горивните елементи. Освен това при употребата на батериите платината се разтваря и губи свойствата си.