Японски учени "взеха" пръстов отпечатък от снимка
Секция: Наука
16 Януари 2017 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японски учени "взеха" пръстов отпечатък от снимка

/КРОСС/Японски учени копираха успешно пръстови отпечатъци от дигитална снимка на човек, който позира с вдигнати показалец и среден пръст, образуващи "V" - жеста за мир, предаде Ройтерс.

Жестът за мир е много популярен сред японците, когато позират за снимка.

Професор Ечидзен и негов колега направиха експеримент, при който извадиха отпечатъците на професора от дигитална снимка, направена от разстояние три метра. Фотографията с висока резолюция беше заснета със 135-милиметров обектив, монтиран на дигитален огледално-рефлексен (DSLR) фотоапарат.
Сканирането на пръстов отпечатък дава достъп без ПИН код и парола до мобилни телефони, лаптопи, външни харддискове и услугата "електронно портмоне", информира БТА.

"Някой може да използва информацията, за да присвои чужда идентичност. Така може да получи достъп до смартфона или до жилището на друг човек", каза професор Исао Ечидзен от японския Национален институт по информатика.

Японският мобилен оператор "Ен Ти Ти Докомо" каза, че не е получавал сведения за злоупотреби с пръстов отпечатък на потребителските устройства. Той обаче увери, че ще контролира внимателно ситуацията.