Депутат от ВМРО: Санирането е просто една далавера
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2017 20:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутат от ВМРО: Санирането е просто една далавера

/КРОСС/Народният представител от ПГ на ПФ и заместник-председател на ВМРО-БНД Искрен Веселинов разкритикува за пореден път популизма на ГЕРБ, изразяващ се откровено чрез т.нар. „Национална програма за енергийна ефективност на многофамални жилищни сгради".
Примерът, който той даде, е от Русе, където в наскоро саниран блок проблемите на живущите тепърва започват. Още погледнат отвън блокът показа, че една от основните задачи - да се уеднаквят фасадите, не е изпълнена. Това, оказа се, е най-малкият проблем, споделя народният представител.

По време на ремонта всичко, което може да се сгреши, е объркано. Щетите, нанесени от фирмата-изпълнител на потърпевшите граждани, са за хиляди лева, но явно не може да им се търси последваща отговорност. Изцяло подменената инсталация за звънци (няма и година време откакто живущите със собствени средства са закупили и монтирали) е сменена с друга - далеч по-некачествена по думите на изпълнителя. Такова било разпореждането на проекта. Кабелите не са вкопани в стените, във всеки апартамент е поставен нов домофон, в непосредствена близост до „стария". Звънците, работещи на 220V, са демонтирани, а кабелите им - на места увити в изолирбанд, на места оставени да висят свободно.

В някои апартаменти поради изключителната немарливост на фирмата-изпълнител вече има мухъл. Причината в конкретния случай е в това, че работниците са демонтирали тръбата на ширма, а са оставили отвора затворен. Така три месеца изпаренията, които ширмът трябвало да отвежда извън помещението, пълнели с влага кухненските шкафове. Освен всичко това - некадърно монтирани дограми и первази, налепени изолации, където не е нужно и т.н., и т.н.
Санирането е бедствие, полза от него няма. Или поне за нас полза няма - за изпълнителите е друго. А нас сега ни чака ремонт, който ще си платим от джобовете, бяха категорични хората от блока.

Аз вече споделих на друго място, че с 1 млрд. лв. може да се построи магистралата от Русе до Велико Търново и пътят-убиец да остане в историята. Магистрала, която би дала шанс за икономически растеж на един от най-бедните региони в страната ни. Вместо това тези пари ще се насочат отново за саниране, от което ще се облагодетелстват малцина жители на София и др. големи градове. Сметката ще я плащаме всички, дори и старците в забравените от бога селца и махали, където държавата е влагала пари за последно около Априлския пленум. И защо ГЕРБ не спечелят първо изборите, а след това да предлагат тази политика на крещящата несправедливост, аз просто недоумявам, казва Веселинов.

Всъщност предложеният съвсем скоро от управляващите нов милиард за въпросната програма, както и проектът за решение, който трябва да бъде приет първо от различните комисии, е подкрепен сега - засега единствено от ДПС. Тази колаборация между ГЕРБ и протурската партия ДПС буди съмнение за нечиста сделка, чиято цена ще плащаме отново всички ние. В крайна сметка въпросът, който остава да стои с пълна сила е кой е по-важен за рекламираните като „проевропейски" настроени управляващи - фирмите-изпълнители или хората?

Докато разберем отговора на този въпрос, хората от този жилищен блок в Русе ще ремонтират ремонтираното със собствени средства, осъзнали, че за пореден път собствената им държава ги е ограбила, завършва депутатът.