Ядем пестициди за 60 милиона лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2017 21:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ядем пестициди за 60 милиона лева

/КРОСС/Над 60 милиона лева е стигнал нелегалният внос на продукти за растителна защита у нас през миналата година, съобщи за „Труд" председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов. За сравнение през 2015 г. той е възлизал на около 30 млн. лева.

Тези продукти са канцерогенни и са опасни както за селскостопанската продукция, така и за пчелите например, допълни той. Най-големите количества идват от Турция, но внос има и от Сърбия и Македония. Голяма част от продуктите, които влизат от Турция, в миналото са били бойни вещества, а повечето от тях са забранени за производство и употреба в Европейския съюз, обясни доц. д-р Николов.

Внасят се на малки количества и се складират около границата. След това нелегална дистрибуторска мрежа ги доставя до търговци или директно до арендаторите, описа схемата председателят на асоциацията. Българските фермери ги предпочитат, защото цената им е с 50 на сто по-ниска от тази на легалните продукти.

Затова представителите на бранша приеха декларация срещу нелегалния внос на продукти за растителна защита у нас. В нея те настояват правителството да криминализира контрабандния внос на пестициди.

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че контролът върху препаратите за растителна защита се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. През миналата година агенцията е заловила рекордно количество - над 6 тона незаконно внесени продукти за растителна защита при проверки на границата, съобщи заместник изпълнителният директор на БАБХ Антон Величков.

По думите му в такива продукти може да има опасни за здравето на хората и околната среда вещества. Причината е, че те не са минали тежките проверки на европейското законодателство. Свидетели сме и на лоши практики при земеделските стопани, които завишават дозите, или търговци, предлагащи продукти, които няма да свършат работа на фермерите, допълни Величков. Агенцията извършва непрекъснати проверки както на границата, така и по ветеринарните аптеки, увери той.