Училището в Хитрино отвори врати
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2017 21:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Училището в Хитрино отвори врати

/КРОСС/Средното училище „Д-р Петър Берон" в шуменското село Хитрино отвори врати в понеделник за учениците си. За първи път звънецът би след адския взрив на 10 декември. Той събра в класните стаи 220 деца от Хитрино и околните села. Започнахме нормален учебен процес, само 30 са отсъстващите, увери директорът Ерхан Хюсеин.

В сградата е топло, всички изпотрошени прозорци и врати са сменени. Ремонтът беше извършен още в първите дни на новата година и министърът в оставка Меглена Кунева на място се увери. Стартът на обучението се забави и от зимното бедствие в региона, но педагози ще наваксат дългата ваканция с преструктуриране на учебния материал.

Според тях, голяма част от децата дори нямали търпение да започнат училище, споделят, че от седмици скучаели по домовете си. Темата за взрива присъства в разговорите на учениците, дори по време на първия учебен част била доминираща, разказаха учители.

Читалище „Пробуда" в Хитрино още не може да отвори врати, защото се нуждае от ремонт, но развива дейност. Читалищният секретар Светослава Борисова инициативно е „превзела" ритуалната зала в Хитрино. Тя служи и за склад на хранителни продукти, скоро ще се превърне и в трапезария.

Както „Труд" писа, още в края на миналата година залата стана сцена на коледно тържество за стотина деца, организирано от читалището и БЧК. Съвсем скоро пак в нея ще се чества Бабинден. Предстои и театър с интерактивни игри за децата, каза Борисова. Тя е благодарна за множеството инициативи на столични творци в подкрепа на читалището. Прозорците му са изпотрошени, покривът ремонтиран преди година, сега отново е с разместени керемиди от взрива и се нуждае от поправка. Дори влизането в сградата е трудно, заради изкривени и обледени врати.

На места вътре е нахлул сняг, има паднал таван на едната гримьорна. Иначе в културния институт има библиотека и голяма зрителна зала, на която са играли изявени ансамбли и театри, но в момента използването й е невъзможно. При първа възможност това ще се промени.

До месец трябва да са готови и проектите, с които община Хитрино ще кандидатства по Програмата за развитие на селските региони за ремонт на улици, тротоари, осветление, ВиК-инфраструктура. ЕС отпусна 10 млн.евро специално за ликвидиране на щетите от взрива.